Siğil Tedavisi Nasıl Olur
Siğil Tedavisi
SİĞİL NEDİR?
Siğil, Humman papilloma virüsünün neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Siğiller genital bölge, anal bölge ve ciltyüzeyinde meydana gelen benign (iyi huylu) lezyonlardır. Halk arasında siğil olarak bilenen cilt lezyonlarının ve virüs kaynaklı oluşan bu lezyonların birçok alt tipi vardır. Siğillerin insanlar arasında yayılımı direkt ya da indirekt temas vasıtası ile olur. Özellikle cilt yüzeyinde oluşan kesik çizik gibi cilt epitelinin hasarlandığı cilt bariyerin hasarlandığı durumlar siğil gelişimine zemin hazırlayabilir
Siğil neden olur?
Siğil neden olur sorusunun kesin bir cevabı olmasa da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde daha sık görüldüğünü söylemek yanlış olmaz.
Siğiller, human papillomavirus (HPV) adlı virüsün neden olduğu bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. HPV, farklı tipleri olan bir virüstür, ve bu tiplerin bir kısmı cilt yüzeyinde siğillere yol açabilir. Virüs genellikle ciltteki küçük kesikler, çatlaklar veya zedelenmiş bölgelerden vücuda girebilir. Siğiller genellikle bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, cildin sürekli nemli kalması, ortak kullanılan havuzlar veya duş alanları gibi ortamlarda virüsün bulaşma olasılığı arttığında ortaya çıkar. Çoğu zaman, vücut bağışıklık sistemini kullanarak siğilleri doğal olarak ortadan kaldırabilir, ancak bazen tedavi gerekebilir.
100’den fazla alt tipi bulunan HPV virisünün bazı alt tipleri vücudun belirli bölgelerine spesifiktir. Ancak bu durum yakın temas ile bulaşan siğillerde geçerli değildir. Vücudun her bölgesinde herhangi bir tipte HPV virüsü kaynaklı siğil oluşabileceği unutulmamalıdır.
Siğiller Bulaşıcı Mıdır?
Dünya genelinde yaygın olarak görülebilen siğiller insan nüfusunun yaklaşık 10’da 1’ini etkilemiş bir hastalıktır. Okul çağı çocuklarında sıklığı 2 kat daha fazla olarak tespit edilir. Bazı meslek guruplarında da ellerde siğil olma olasılığı fazladır.özellikle çiğ et ve sürekli elleri ıslak olan kasaplar balıkçılar gibi…
Sert ve kanseröz olmayan bu şişlikler derinin yüzeyinde olur ve bu enfeksiyonun olduğu deri bölgesiyle temas, hastalığın diğer insanlara yayılmasındaki temel faktördür.Virüslerin neden olduğu siğiller son derece bulaşıcıdır. Bu siğillere neden olan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı olarak havlu veya traş bıçağı gibi nesneler yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle siğili olan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir. Örneğin ayak tabanında siğil bulunan kişiye ait terliklerin giyilmesiyle kolaylıkla başka bireylere yayılır. Virüsün vücuda alınması ile siğilin ortaya çıkması arasında dört hafta ila sekiz ay kadar bir süre vardır. Ciltte yara varsa siğil virüsleri ile enfekte olmak daha kolay hale gelir. Aynı zamanda cildin nemli ya da ıslak olması bulaşma riskinde artışa neden olur. Bu nedenle yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda sıklıkla bulaşır.
Oldukça çeşitli yollarda meydana gelen siğil bulaşımının önüne geçmek her zaman mümkün olmayabilir ancak ellerin düzenli olarak temiz tutulması, deride herhangi bir bölgenin hasarlanmasını takiben oluşan yaranın temizlenmesi ve diğer insanların siğilleri ile temastan kaçınmak kişiler arası bulaşma yollarını önlemek adına alınabilecek temel önlemler arasındadır.
Siğil tipleri nelerdir?
Siğiller, farklı tiplerde ve şekillerde ortaya çıkabilen cilt lezyonlarıdır. İşte bazı siğil tipleri:
VERRUCA VULGARİS: Eller, parmaklar ve tırnak çevresinde görülen en yaygın siğil tipidir. Kabarık, sert yüzeyli ve gri renkte olabilirler.
VERRUCA PLANTARİS (AYAK TABANI SİĞİLLERİ)
Ayak tabanında, genellikle ayak tabanının ağırlık taşıyan bölgelerinde görülen siğil tipleridir. Ayak tabanında cam kırığına basıyormuş bir hissine neden olabilirler.
Verruca plane: Düz, düzgün bir yüzeye sahip siğillerdir ve genellikle yüz, eller uyluk ve bacaklarda görülür.
VERRUCA FİLİFORMİS (İPLİKSİ SİĞİL)
Uzun, iplik benzeri bir gövdeye sahiptir ve verruca vulgaris tipi siğillerin özel bir şeklidir. Özellikle yaşlı bireylerde yüzde (göz kapakları, dudaklar, burun) veya boyunda çıkma eğilimi gösterir. Bu siğiller bazen kaşıntılı olabilir. Ayrıca yıkama, kurutma veya tıraş sırasında tahriş ya da yaralanma oluşabilir. Kozmetik açıdan oldukça rahatsız edicidir ve bu nedenle tedavi edilmesi önerilir.
Filiform siğiller görünümleri açısından diğer siğillerden oldukça farklıdır. Uzun çıkıntıkları cilt üzerinden 1-2 milimetre uzunluğa ulaşabilir. Sarı, kahverengi ya da cilt renginde olabilen bu siğil türü kümelenme göstermez. Oluştukları bölge nedeniyle yüz siğili olarak da bilinirler.
Ayak tabanında görülen siğillerdir. Bu siğiller oldukça ağrılıdırlar. Genellikle yüzme havuzu, hamam, spor salonu gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşırken bulaşır. Ayak tabanında bulunan çatlaklar plantar siğil gelişimini kolaylaştırıcı etki gösterebilir. Siğil oluşumu sırasında ilk olarak cilt üzerinde ortası çukur etrafı düz dairesel bir iz şeklinde kendini gösterir. Zaman içerisinde ayak tabanı siğilleri sarı renkli ve kabuklu görünüm kazanır. Bazı kişilerde siğilin orta bölümünde siyah bir alan bulunabilir.
Periungual Siğiller: Tırnak çevresinde veya tırnağın altında görülen siğil türüdür. Tırnağın şeklini etkileyebilir.
AYAKTA SİĞİL OLUR MU? SİĞİL NEDEN ÇIKAR?
Siğiller, insan papilloma virüsleri (HPV) olarak bilinen belirli bir virüs grubundan kaynaklanan iyi huylu cilt oluşumlarıdır. HPV kaynaklı siğil oluşumları sadece günümüze özgü cilt lezyonları değildir.3000 yıl öncesinde de insan fosillerinden /mumyalarda da siğiller gözlenmiştir.
Genellikle siğil denilince birçok kişinin aklına çocukkken kendinin ya da çevresindeki kişilerin ellerinde çıkan siğiller gelir. Evet, ayaklarda da siğiller oluşur ve bu yanlış kanı nedeni ile genellikle ayakta oluşan siğller en çok nasırla karıştırılır. Ayakta siğil oluşmaz düşüncesi ile birçok kişi evde yanlış tedavi yaparak ayakta oluşan siğilin yayılmasına zemin hazırlar. Siğiller en çok ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Aynı zamanda genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir. Siğiller özellikle el ve yüzde çıkanlar genellikle ağrısızdır. Çok ender ağrı, kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikâyelere neden olurlar.
Ayakta oluşan siğillerin birçok çeşidi vardır. Çevresel faktörlerle bulaş yolu ile oluşan siğiller olduğu gibi ilk başta ayağın herhangi bir yerinde nasır olarak başlayan problemlede siğile dönüşebilir. Ayakta oluşan nasırlar, hijyen açısından uygun olmayan yerlerde veya malzelerle yapılan uygulamalarla birlikte yanlış ilaç kullanımı ile siğille dönüşebilir. Genellikle nasırdan dönüşen siğiller bulaşıcı değildir. Bu tarz ayakta nasırdan yanlış uygulamalarla siğile dönüşümlerde oluştuğu yerde tek siğil olarak uzun yıllar kalababilir.
Bulaş yolu ile ayakta oluşan siğiller ise genelde yayılımcıdır. Bazen birkaç ay içerisinde bütün ayağa yayılabilir.
AYAKTA OLUŞAN SİĞİL AĞRI/ACI YAPARMI?
Ayakta oluşan siğiller genellikle acılıdır. Basmakla ve temas esnasında cam kırığının üzerine basıyormuş hissi ile kişinin ayağında batma acısına benzer acıya sebep olur.
Bazı siğil türleri ise gece uykudan uyandıracak kadar yoğun yanma, sızlama ve zonklamaya neden olurken günlük yaşantı esnasında da fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına sebep olur. Bununla birlikte ayakta oluşan bu çok acılı siğil ayakkabı kullanımı esnasında da ızdırap verici olup yoğun acı yaratabilir. Nadirde olsa ayak tabanında yada ayakta parmak aralarında oluşan bu siğiller ayakkabı kullanımı olmadan sadece çıplak ayakla dahi zemine ayağın teması esnasında yoğun acı hissetmesine neden olurken kişiye mental olarakta problem yaratabilir.
AYAKTA OLUŞAN SİĞİLLER BULAŞICIMI?
Ayakta ya da elde olan siğiller genellikle bulaşıcıdır. Ve çoğalma yayılma eğilimi içerisindedir. Siğilin yayılılımcılığı vürüsün yayılımcı yüküne yani bulaşıcılık özelliğinin yüksekliğine, bulaştığı yere, virüsün bulaştığı kişinin bağışıklıkm sistemine, bulaştığı doku üzerinde oluşan mekanik sürtünmelere ya da siğilin olduğu bölge üzerine yapılan yanlış ilaç uygulamalarına karşı geliştirilen dirençle Ayakta oluşan siğilin yayılımcılığı ilişkilendirilebilir.
ÇOCUKLARDA SİĞİL OLURMU?
Çocukların el ve ayaklarında oluşan siğillerde, birbirlerinden geçmesi bulaş sebebi ile birlikte toplu alan kullanımlarında el ve ayak hijyenlerine dikkat etmemeleri siğil oluşumunda en önemli etkendir. Bununla birlikte hormonel değişiklikleri, bağışıklık sistem etkileri nedeni ilede el ve ayak siğillerine sıklıkla karşılaşılır.
SİĞİLLER NASIL GEÇER? EN İYİ SİĞİL İLACI HANGİSİDİR?
Siğillerin oluşma mekanızması birçok olasılığa bağlı olduğu için tedavisi içinde birçok yöntem denenebilir. Öncelikle siğil tedavisi bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Yaygın olarak siğil tedavisinde uygulanılan tedavi yöntemleri:
Koterizasyon, İlaçla Tedavilerde salisilik asitli ürünler, Kriyoterapi, telkin yöntemi gibi uygulamalarla siğiller tedavi edilmektedir.
Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Siğil tedavisinde kullanılan farklı yöntemler ve çözümler vardır. Tercih edilecek tedavi yöntemi siğillerin tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna göre değişiklik gösterir. Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle tedavi sonrası bağışıklığı güçlendirilmesi önem arz eden bir konudur.
- SALİSİLİK ASİT VEYA LAKTİK ASİT İÇEREN İLAÇLAR
- KRİYOTERAPİ TEDAVİSİ
- CERRAHİ TEDAVİ
Bazı siğillerde ilaç ya da kriyoterapi tedavisi işe yaramayabilir. Bu durumda siğil cerrahi olarak çıkarılmak suretiyle tedavi edilir. Lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra siğil, bistüri veya elektrikli cerrahi aletler vasıtası ile kesilerek çıkarılır. Cerrahi tedavi yöntemlerinin ardından siğil bölgesinde yara izi gelişebilir.
İNCİR SÜTÜ SİĞİL TEDAVİ EDER Mİ?
İncir sütü , incir meyvesinin tam olgunlaşmamış hali olan ham halinde iken dalından kopartılan incirin sapından elde edilen beyaz süt renginde koyu kıvamlı sıvıdır.İncir sütü ficin adlı bir enzim içerir ve bu enzim proteolitiktir, yani proteinleri parçalayabilen bir özelliğe sahiptir.Siğillerde canlı yapılardır ve proteinden oluşan kapsülleri vardır.Geleneksel yöntemlerde siğilin protein yapısını bozmak için yapılan bu uygulamalarda insan cildininde protein yapısına zarar verdiği için cilt yüzeyinde tahrişler oluşturmaktadır.Bu nedenle bu tarz gelenelsel yöntemleri uygulamadan önce muhakkak doktorunuza danışın.
SİĞİL EN ÇABUK NASIL GEÇER?
Siğiller öncelikle zayıf bağışılık sisteminde daha kolay ortaya çıkar. Bu nedenle bulaşılık özelliği olan cilt lezyonunu yenmenin en önemli yolu bağoşıklık sisteminizi güçlendirmenizdir.
SİĞİLİ NE YOK EDER?
Siğil tedavisinde bir çok metod uygulanmaktadır. Tedavi seçeneklerin çeşitliliğini siğilin hangi tür sigil olduğu ile çok doğru orantılıdır. Örneğin genital bölgede oluşan siğilin tedavisi ile ayakta oluşan siğilin tedavileri farklılık gösterir.
Evde sigil tedavisi nasıl yapılır?
SİĞİL TEDAVI EDİLMEZSE NE OLUR?
Bazı sigil türleri tedavi edilmediği halde bir kaç yıl içerisinde geçebilmektedir. Bazı sigil türleri ise risklidir hızlıca tedavi edilmesi gerekebilir.bu nedenle bu konuda doktorunuza başburarak karar vermeniz hem kendi sağlığınız hem toplum sağlığı açısından önemlidir.
KARBONATLA SİĞİL TEDAVİSİ
Karbonat bazı evde yapılan cilt bakımuygulamalarında kullanılabilir.
Ancak, cilt hassasiyetine bağlı olarak dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Karbonatın cilt bakımında kullanıldığı bazı uygulamalar;
Ciltte Peeling etkisi: Karbonat, hafif bir peeling etkisine sahiptir. Temizleme özellikleri sayesinde ölü cilt hücrelerini arındırmaya yardımcı olabilir.
Kol altı Deodorantı: Karbonat, kokuları absorbe etme özelliğine sahiptir. Bu nedenle, doğal deodorant yapımında kullanılabilir.
Ayak Banyosu: Karbonatlı suyla yapılan ayak banyosu, ayak kokusu veya ayak mantarı gibi sorunlara karşı rahatlatıcı olabilir. Bu Tarz ayak banyolarında ayak 10 dakikadan fazla suda bekletilmemelidir.
Ancak, bu tür uygulamalar cildin doğal pH dengesini bozabileceği için herkes için uygun olmayabilir. Ayrıca, karbonatı cilde uygulamadan önce bir yama testi yapmak ve herhangi bir olumsuz reaksiyonu gözlemlemek önemlidir. Cilt sorunları veya hassasiyeti olan kişiler, cilt bakımında kullanmadan önce bir dermatologa danışmalıdır.
Karbonat, siğil tedavisinde halk arasında kullanılan bir malzemedir ancak bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamıştır. Siğil tedavisi için herhangi bir ev uygulamasını kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.
Karbonatın bir çözelti veya pasta halinde siğile uygulanması bazı insanlar tarafından kullanılır.Ancak, herkesin cilt yapısı farklıdır ve karbonat gibi maddelerin cilt üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir.
Eğer siğil tedavisi için bir yöntem düşünüyorsanız, öncelikle bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Siğilin tipi ve yerine bağlı olarak Doktordan Profesyonel tavsiye ile daha etkili tedavi seçenekleri sunabilir.
ELDE SİĞİL NEDEN ÇIKAR?
Eldeki siğil, Hpv (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle oluşur. İnsan Papilloma Virüsü, cilt teması ve cinsel yollarla bulaşabilen; vücudun neredeyse tüm bölgelerinde siğillere ve düşük bir olasılıkla kansere neden olabilen bir virüstür. Elde siğil oluşmasının nedeni Hpv virüsüdür.
E. Erdoğan
Merhaba, tesadüf yorumlara bakarak gittiğim ve iyi ki gelmişim dediğim bir sağlık merkezi. Tırnağımın altında boşalma vardı. Derya hocamın yaptığı tedaviyle çok kısa sürede iyileşti.
D. OLMEZ
Merhaba, Çok uzun zamandır çektiğim nasır problemim için gittim merkezden inanılmaz derecede memnun kaldım. Daha ilk seansta problemim çözüldü.
Ç. Kavas
Öncelikle Derya hanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Eylül ayından itibaren ayak serçe parmağımın arasındaki nasır tedavisi için önce cildiye uzmanına gittim.
H. N. Kavak
Daha öncesinde tırnak batmasından ameliyat olmuştum. Tırnak şekil bozukluğu oluşmuştu, tedavim Derya hanım ve Ebru hanım sayesinde olumlu sonuçlandı.
S.S
Öncelikle şunu söylemek isterim ki; Derya Hanım'a hangi kelimelerle cümle kursam da memnuniyetimi dile getirebilsem, Nasıl Teşekkür Etsem..!
B. Yilmaz
2 seneye yakin süredir ayakkabi giyemedim ta ki Derya Çoban'a gidene kadar. Derya Hocama ve güler yüzlü ekibine çok teşekkür ederim.
S. Güvendik
İlk önce kendim nasır tedavi için Derya hocama gittim iki seansta sonuç aldım. Sonrasında annemi de götürdüm nasır tedavisi için bugün itibari ile çok şükür annemin de tedavisi bitti.
A. Beder
Derya Hanım ve ekibi sayesinde, 2010-2013 arası hastanelerde hiçbir şekilde çözemediğim ve asla iyileşeceğini düşünmediğim batık tırnak tedavimden, 2013 yılında tel tedavisi sayesinde kurtuldum.
N. Ozfidan
Derya Hanım'a, iltihaplı ayak tırnağı batması problemiyle gittik. Tedaviye başladı ve süreç içinde söylediği yapılması gerekenleri uygulayarak ve kontrollerimize giderek tam bir tedavi sağladık.
S. Aktaş
Mantar rahatsızlığımla ilgili başvurdum ve Ebru hocamın ilgisi, profesyonel bir şekilde yaptığı tedavide çok başarılı bir şekilde ilerliyoruz.
İ. Kale
Batik tırnak şikayeti ile gittiğimiz merkezde tedavi sürecimizin her aşamasında Derya hanım ve Ebru hanımın profesyonel yaklaşımlarına şahit olmaktan çok memnun kaldık.
K. Kayapınar
Yılların birikimi olup artık umudumu kestiğim ciddi hasarlarla yolumuz kesişti Derya Hanım'la. Öncesinde doğru tanı ve sonrasında kesinlikle istikrarla yola çıktık.
D. Kaya
Annemin tırnak batması olduğu için gittiğimiz ve güler yüzleri, iletişimleri, muhteşem tedavileriyle karşılaştığımız harika bir yer.
E. Toklu
Ebru hocam ile yaklaşık 2 sene önce tanıştım tırnaklarımın acısından yürüyemiyordum batıklar çok vahim bir duruma gelmişti.
M. Dündar
Duşmuş olan tırnağım nerdeyse üç katlı olarak uzamaya başlamıştı ve beni çok rahatsız ediyordu ayakkabı giyemiyordum sağ olsun Derya hanım beni bu dertten kurtardı.
A. Korkmaz
Oğlumun ayağında tırnak batması vardı bir yıl gibi bir tedaviden sonra ayağı iyileşip daha rahat ayakkabı giyebiliyor.
Günas Özler
Derya Çoban'ı yıllar önce internette podolog ararken buldum. Evime yakın olduğu için seçtim. İyi ki de seçmişim.
Emre Özdemir
Yaklaşık 3 senedir kurtulamadığım ayak yarasından beni 3 ayda kurtardılar her şey için çok teşekkür ederim.