Şeker Tüketiminin Ayaklarımızdaki 4 Olumsuz Etkisi

PODOLOG DERYA ÇOBAN, DİYABET FARKINDALIK AYINA ÖZEL AÇIKLAMALAR YAPMAYA DEVAM EDİYOR!

Şeker tüketimi, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve hareketsiz yaşantı birçok olumsuz yaşam şekli bir dizi sağlık sorununa yol açabilir ve ayak sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı olumsuz etkiler şunlar olabilir:

 

1. Diyabet riskini artırabilir: Yüksek şeker alımı, tip 2 diyabet riskini artırabilir. Diyabet, ayaklarda sinir hasarına (nöropati) ve dolaşım sorunlarına yol açabilir, bu da ayak yaralarının iyileşme sürecini etkileyebilir ve ayaklarda enfeksiyon riskini artırabilir.

 

2. Ayakta şişme ve ödem: Yüksek şeker seviyeleri dolaşımı etkileyebilir ve vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir, bu da ayaklarda şişmeye ve ödeme yol açabilir.

3. Ayak mantarı ve enfeksiyonlar: Yüksek kan şekeri seviyeleri, ayaklarda mantar enfeksiyonlarının gelişme riskini artırabilir. Ayrıca, yüksek şeker seviyeleri bağışıklık sistemini zayıflatarak ayak enfeksiyonlarına karşı direnci azaltabilir.

4. Damar hastalıkları: Yüksek şeker seviyeleri, dolaşım sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve ayaklarda damar hastalıklarının gelişme riskini artırabilir. Bu da ayaklarda uyuşma, ağrı ve yara iyileşme sorunlarına yol açabilir.

5. Yüksek Şeker Tüketimi Vücutta İltihaplanmaya Neden Olabilir
Vücudunuzda özellikle sinirlerdeki doku şişmesine neden olan kimyasalları etkiler ve ayak tabanındaki bağ dokusunun iltihaplanmasına sebep olabilir.

6. Şeker, Dolaşımı Azaltır
Vücudunuzda damarlarının sertleşmesi ve sinir hasarı gibi etmenler ellerde ve ayaklarda dolaşımı zayıflatır ve ayakta ortaya çıkabilecek siğillerin, ülserlerin ve diğer yaraların yavaş iyileşmesi gibi sorunlara yol açabilir.

Bu nedenlerden dolayı, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve şeker alımını sınırlamak önemlidir. Dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve düşük şeker içeren yiyecekleri tercih etmek, ayak sağlığını korumak için önemli adımlardır. Ayrıca, düzenli olarak ayakların kontrol edilmesi ve bakımının yapılması da önemlidir, özellikle diyabet hastası olan kişler hasatalığın ayaklarda oluşturduğu risklerine karşı profesyönel bakış açısı ile endokrin doktoru vePodoloğun gözetimi altında olması yararlıdır.


Şeker kaynaklı sağlık sorunlarının olasılığını düşürmek istiyorsanız; sodyum ve trans yağ bakımından düşük, et ve sebze bakımından yüksek beslenmeye öncelik vermelisiniz. Bu basit öneriye uymak sizi ve ayaklarınızı yıllar boyunca sağlıklı ve güçlü tutacaktır.

Hastalarımızın iyileşmesine nasıl yardımcı olduğumuzu kendilerinden Google Yorumlar'da okuyun

400'den fazla 5 yıldızlı yorum ile

Podolog Derya Çoban

İtalya ve Almanya'daki podoloji çalışmalarından edindiğim bilgi ve becerileri paylaştığım Derya Çoban Ayak Sağlığı Merkezi'ni kurdum. Aynı zamanda 2008 yılında Podoloji Derneği'ni hayata geçirdim. Podoloji mesleğinin ülkemizde tanınmasını ve akademik bir düzeye sahip olmasını sağlamak ve sağlık hizmetlerinde yeni bir istihdam alanı açmak için çalışmalar gerçekleştirdim. 25 yıldır bu işi yapıyorum ve bilgi ve becerilerimi hastalarımla paylaşmaktan büyük heyecan duyuyorum

Sosyal Medyalarımız