Diyabet için Uygun Ayak Bakımı

 

Diyabet hastalığının teşhisi konan herkes için uygun ayak bakımı son derece önemlidir. Diyabet, alt ekstremitelere yani bacaklara giden kan akışını azaltır ve bacaklara giden sinirlere zarar verme eğilimindedir. Bu da ayakta duyu kaybına ve ayakta ağrı hissetmemeye yol açabilir. Batıktırnak, nasır ve küçük yaralanmalar gibi ayak sorunları oluştuğunda acı çok hissedilmemesi uzuv kayıpları da dâhil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilir.

Neyse ki, günlük diyabetik ayak bakımı rutini oluşturduktan sonra riskleri atlatmak basittir.
1. Adım: Ayaklarınızı Her Gün Yıkayın ve Kurutun

Ayakları hergün yıkamak, ayağı temiz tutar. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
2. Adım: Ayaklarınızı Günlük Kontrol Edin

Ayakta oluşan ve fark edilmeyen bir yaranın enfekte olmasını ve kangren, uzuv amputasyonu dahil ciddi sorunlara yol açmasını engeller. Başalngıçta farkedilen doku ve tırnak lezyonları hızlı bir şekilde tedavi edilebilir.

3. Adım: Ayak Tırnaklarınızı Doğru Şekilde Kesin
Batık tırnak oluşmaması ve tırnak mantarlarını bertaraf etmek, diyabetli insanlar için çok önemli bir adımdır, Ayakta oluşacak bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, enfekte olabilir ve iyileşmeye direnebilir.

4. Adım: Uygun Rahat Ayakkabıyı Seçin

Enfeksiyon ve yaralanma riskini arttırdıkları için yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılardan kaçınmanız önerilir. Ayakkabının çok sıkı olup olmadığını ayırt edemeyebilirsiniz, dikkat...

 5. Adım: Ayak Yaralanmalarından Kaçının
Mümkün olduğunca çıplak ayakla yürümekten kaçının, ayakları sıcak tutun bunun için kaliteli çorap giyerek hem ayaklarınızı koruyun hemde ayaklarınızı sıcak tutun.

6. Adım: Podologunuzu Düzenli Ziyaret Edin
Ayaklarınıza ne kadar iyi bakarsanız bakın, podologunuzu ziyaret etmek her zaman iyidir. Sonuçta, güvende olmak üzülmekten daha iyidir!
 

Hastalarımızın iyileşmesine nasıl yardımcı olduğumuzu kendilerinden Google Yorumlar'da okuyun

400'den fazla 5 yıldızlı yorum ile

Podolog Derya Çoban

İtalya ve Almanya'daki podoloji çalışmalarından edindiğim bilgi ve becerileri paylaştığım Derya Çoban Ayak Sağlığı Merkezi'ni kurdum. Aynı zamanda 2008 yılında Podoloji Derneği'ni hayata geçirdim. Podoloji mesleğinin ülkemizde tanınmasını ve akademik bir düzeye sahip olmasını sağlamak ve sağlık hizmetlerinde yeni bir istihdam alanı açmak için çalışmalar gerçekleştirdim. 25 yıldır bu işi yapıyorum ve bilgi ve becerilerimi hastalarımla paylaşmaktan büyük heyecan duyuyorum

Sosyal Medyalarımız