Ayak parmağı Kramplarının Sebebi Nedir?

Ayak parmağı kramplarına ne sebep olur?

Fazla Egzersiz: Ayak parmağı kramplarının çoğu, aşırı yürüme, çok fazla egzersiz, rahatsız edici ayakkabılar giymek gibi nedenlerden gerçekleşebilir.

Dehidrasyon /Su Kaybı: Yeterince su almamak, çok fazla sodyum tüketmek veya çok terlemek vücudumuzda su kaybına yol açar. Parmaklarımızın yapısı dehidrasyondan etkilenerek kramp geçirmemize sebep olabilir.

Elektrolit Dengede Bozulma/ Mineral Eksikliği: Potasyum, kalsiyum, magnezyum eksikliği sık sık ayak kramplarına neden olabilir. Egzersiz ayak kramplarına yol açan sinsi bir suçludur: Egzersiz yaparken, kaslarınızın ihtiyaç duyduğu bazı mineralleri terle atarsınız ve sonrasında gereken takviye alınmazsa, mineral eksikliği ağrılı kas spazmlarına yol açabilir.

Yaş: Yetişkinler orta yaşlara ulaştıkça, kas, sinir, eklem ve bağlar vücudu desteklemek için daha zorlanır. Bu ekstra yük de bir neden olabilir.

Anksiyete: Aşırı sinirlilik, stres ve anksiyete normal solunum düzenini değiştirebilir. Bu, kas kramplarına neden olabilen kaslarda oksijen eksikliğine yol açar.

Altta Yatan Tıbbi Durumlar: Zamanla daha da kötüleşen ayak krampları alıyorsanız ve yukarıdaki ayak kramplarının hiçbir nedeni sizin için geçerli değilse, bir Nörolog’a gitmelisiniz. Ayak krampları dolaşım ve merkezi sinir sistemi durumlarının bir belirtisi olabilir.

Temel sağlık sorunları: Diyabet, dolaşım bozuklukları veya sinir hasarı gibi temel sağlık sorunları, kramplara yatkınlığı artırabilir.

 İlaçlar: Bazı ilaçlar, özellikle tansiyon ilaçları veya diüretikler gibi, kas kramplarına neden olabilir.

 Hamilelik: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve sıvı dengesizlikleri nedeniyle kadınlar kramplara daha yatkın olabilirler



Kramp sırasında ne yapmalı?

Uzman Podolog Derya Çoban, bir kas spazmı vurur vurmaz kramplı ayaklarınıza hemen masaj yapmaya başlamanızı önerir. Bu yöntem yardımcı olmazsa, ağrı azalıncaya kadar (ancak bir seferde 10 ila 15 dakikadan fazla olmamak üzere) kramplı bölgeye ılık ısı uygulayın.
Önlemek İçin
Doğru ayakkabıyı giyin
Fiziksel aktiviteyi dengeleyin
Sık sık parmak esnetin
Sıvı tüketin ve iyi beslenin
 

Hastalarımızın iyileşmesine nasıl yardımcı olduğumuzu kendilerinden Google Yorumlar'da okuyun

400'den fazla 5 yıldızlı yorum ile

Podolog Derya Çoban

İtalya ve Almanya'daki podoloji çalışmalarından edindiğim bilgi ve becerileri paylaştığım Derya Çoban Ayak Sağlığı Merkezi'ni kurdum. Aynı zamanda 2008 yılında Podoloji Derneği'ni hayata geçirdim. Podoloji mesleğinin ülkemizde tanınmasını ve akademik bir düzeye sahip olmasını sağlamak ve sağlık hizmetlerinde yeni bir istihdam alanı açmak için çalışmalar gerçekleştirdim. 25 yıldır bu işi yapıyorum ve bilgi ve becerilerimi hastalarımla paylaşmaktan büyük heyecan duyuyorum

Sosyal Medyalarımız