- Hakkımızda
-
Uygulamalarımız
- Podolojik Kompleks Bakım
- Diyabetik Ayak Bakımı
- Diyabet Hastaları İçin Uygulamalarımız
- Medikal Ayak Bakımı
- Nasır Uygulaması
- Batık Tırnak (Tırnak Batması) Uygulamalarımız
- Batık Tırnağa Podoteknik Tel Takılması
- Orthoze / Ortez
- Ayak Kinezyo Bant (Kinesio Bant)
- Siğil/Human Papilloma Virüsü (HPV)
- Çocuklarda Oluşan Ayak Problemleri
- Tırnak Mantarı Uygulamaları
-
Duyurular
- Kamuoyuna Önemli Duyuru!!!
- Podolog İlanı Duyurusu
- Kurucumuz Derya Çoban 6. Aile Hekimliği Kongresine katılım sağlamış ve sunum yapmışlardır.
- UMYOS 2018 Sempozyumundaydık...
- Kurucumuz Derya Çoban 13. Ulusal Yara Kongresi'ne katılım sağlayıp, sunum yapacaktır.
- Kurucumuz Derya Çoban 3. Diyabet Tedavisi Sempozyumu'na katılım sağlayıp, sunum yapacaktır.
- UDAİS
- Sağlık Meslek Haritası
- Galeri
- Blog
- İletişim
- Ana Sayfa
- Uygulamalarımız
- Diyabetik Ayak Bakımı
Derya ÇOBAN
Ayak Sağlığı
- Podolojik Kompleks Bakım
- Diyabetik Ayak Bakımı
- Diyabet Hastaları İçin Uygulamalarımız
- Medikal Ayak Bakımı
- Nasır Uygulaması
- Batık Tırnak (Tırnak Batması) Uygulamalarımız
- Batık Tırnağa Podoteknik Tel Takılması
- Orthoze / Ortez
- Ayak Kinezyo Bant (Kinesio Bant)
- Siğil/Human Papilloma Virüsü (HPV)
- Çocuklarda Oluşan Ayak Problemleri
- Tırnak Mantarı Uygulamaları
Diyabetik Ayak Bakımı
Şeker hastalığı yani diyabet, tarih boyunca toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olmuştur. Diyabet, tedavisi olmayan ancak iyi bir bakımla kontrol altında tutulabilen kronik bir hastalıktır. Kan şekeri seviyesi ne kadar iyi bir şekilde kontrol altında tutulursa tutulsun, hastalığın yarattığı uzun süreli hasarlar göz önünde tutulmalıdır. Bunların çoğu kan dolaşımında problemlerle ilgilidir.
Tip 1 diyabet doğuştan gelen otoimmün bir hastalıktır.
Tip 2 diyabet genellikle 40’lı yaşlarından sonra ortaya çıkan genetik faktörlerle birlikte daha çok yaşam tarzındaki olumsuzluklar nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Uzun yıllar (10 yıl üzeri) Diyabet hastalarında şeker seviyesinin kontrolsüz olması ve yaşam şeklinde düzenlememenin olmaması vücutta bazı organlara zarar verebilir. Bunlar; Böbreklerde nefropati, gözlerde retinopati, ayaklarda ellerde de oluşabilen nöropati ile diyabetik ayak sendromu bunlardan bazılarıdır.
Diyabet hastalarının ayaklarındaki ter bezleri yavaş çalışır ve buna bağlı olarak ayaklarda kuruma ve çatlaklar oluşmaya başlar. Bu nedenden ötürü ayaklarda oluşan çatlaklardan içeri bazı bakteriler girebilir. Bu diyabet hastalarının ayağında (enfeksiyon)iltihap ve derin yaraların açılmasına ayakta ülser gelişmesine riskine neden olur.
Diyabet Hastalarının ayaklarındaki nasırlar ya da tırnaklarındaki bazı değişiklikler, tırnak batmaları önemle üzerinde durulması ve önlenmesi gereken problemlerdir.
Diyabet hastasının bu doğrultuda ayak bakımları özel önem taşır.
Podolojik Kompleks Ayak Bakımda özel Podolojik cihazlar ile yapılan bakımlarda tırnak çevre dokuları kesilmediği için, doku hasarlanması riski yoktur.
Steril ekipman ile hijyenin korunduğu bir ortamda konusunda deneyimli bir Podoloğun Diyabet hastalarının ayak bakımını yapması olası riskleri ortadan kaldırır.
Sizde en doğru uygulamayı, kendinizi güvende hissettiğiniz alanında uzman profesyonellerden almak istersiniz değil mi?
Güvenle gelebileceğiniz Derya Çoban Ayak Sağlığında sizleri diyabet konusunda deneyimli Uzmanlaşmış PODOLOGLARIMIZLA ağırlamaktan ve tanışmaktan mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi için: Whatsapp / Randevu Hattı: +90 532 568 91 94 ve Merkezimiz iletişim: +90 312 441 91 99
DİYABETİK AYAK NEDİR?
Diyabetik ayak denince akla, Diyabetten dolayı ayağında yaralar açılmış kişiler gelmektedir.
Veya diyabet hastalarına bu şekilde korku yayılmaktadır. Size güzel bir haberimiz var diyabetik ayak ayağında yara açılması, akıntı, kötü koku demek değildir.
Diyabetik ayak sendromu ’dur öncelikle tanının adı.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor, şeker seviyeniz oynaksa yani şekeriniz düşüp yükselen seyirde izliyorsa ya da uzun yıllar yüksek seyreden bir şeker seviyeniz varsa,
Vücudunuzda başıboş gezen şeker bacağınızdan geçen sinir liflerine yapışıp sinir hasarına ya da bacaktan geçen damarların iç çeperlerine yapışıp damarların daralmasına neden olabilir.
İşte bu iki hasar bir aradaysa nöropati ve anjiyopati yani damarlarda daralma, sinir liflerinde hasar, ya da sadece bir tane hasar da olsa kişi diyabetik ayak sendromludur. Ki bu tanı çok önemlidir.
Eğer böyle Diyabet tanınız varsa ya da konumuz olan ağınızda hafif şikâyetiniz varsa ayağınıza gözünüz gibi bakmalısınız. Çünkü artık ayağınızda yara oluşma(ayak ülseri)olasılığı artmıştır.
Düzenli olarak Endokrin Doktoru, Tıbbi beslenme uzmanı ve Diyabetik Ayak Konusunda Uzman Podolog kontrolünde olmanız, gelecekte oluşabilecek risklerinizi en aza indirmek açısından çok çok önemli
Sizde en doğru uygulamayı, kendinizi güvende hissettiğiniz alanında uzman profesyonellerden almak istersiniz değil mi?
Güvenle gelebileceğiniz Derya Çoban Ayak Sağlığı ‘da sizleri alanında diyabetik ayak konusunda uzmanlaşmış PODOLOGLARIMIZLA ağırlamaktan ve tanışmaktan mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi için: Whatsapp / Randevu Hattı: +90 532 568 91 94 ve Merkezimiz iletişim: +90 312 441 91 99
DERYA ÇOBAN AYAK SAĞLIĞINDA DİYABETİK AYAĞA NASIL YAKLAŞIYORUZ?
Çok yaygın bir hastalık olan diyabetin en büyük sorunu iyileşebilir olmaması devam eder olması ve sürekli kontrol altında tutulması gerekliliğidir. Diyabetli bir hastanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için hastalığının doğru zamanda teşhisi ve doğru ayak tedavilerinin belirleniyor olması ve uygulanması önemlidir. Diyabet hastalığını, diyabetik ayak hastalığından ayırmak gereklidir. Temel olarak her diyabet hastasının ayağında ayak deformasyonu olmasının gerekmediği bilinmelidir.
Diyabet hastalarının tedavisindeki Podolojik tedavinin en temel basamağını diyabet hastasını ayak bakımı konusunda bilgilendirmeler ve tavsiyeler oluşturmaktadır. Diyabet Hastasını, diyabet hastalığının ayakta oluşturabileceği riskler ve olası sonuçları hakkında aydınlatmak, düzenli olarak ayak muayenesi yapmaktır. Diyabetik ayağın muayenesi ayakta olabilecek riskler için öncü olabilmesi açısından çok önemle üzerinde durduğumuz bir işlem basamağıdır. Diyabet hastası için diğer önemli uygulama basmağı Düzenli ve sistematik bir şekilde Ayak bakımlarını yapmak önleyici sağlık hizmetleri açısından son derece önemlidir. Ayak lezyonları olan diyabet hastalarının ayak bakımları, deneyimli merkezler tarafından yapılmalıdır. Merkezlerde genel cerrah, endokrinolog, radyolog, Podolog, kalp damar cerrahı, dermatolog arası ortak çalışma gereklidir. Diyabetik ayaklarda tutarlı bir şekilde basıncın hafifletilmesi, enfeksiyonla mücadele, batan cismin uzaklaştırılması en önemli tedavi prensibidir. Diyabet hastalarında çok Riskli hastalara basınç hafifletici özel ortozlarla basıncın azaltılması için destek verilmelidir. Hastanın anemnezi alınmadan hasta muayene alanına ilk alındığı andan itibaren bakarak muayenede ayaklarda gözle görülür sorunları (yürüyüş tarzı, duruşu) tespit edilir. Hastalığın hikâyesini veya ortaya çıkmasının sebeplerini ortaya koymak için “Anamnez” gereklidir. Tedavi esnasında risk oluşturacak durumlar ancak bu ön sorguda öğrenilebilir.
Sizde en doğru uygulamayı, kendinizi güvende hissettiğiniz alanında uzman profesyonellerden almak ister misiniz?
Güvenle gelebileceğiniz Derya Çoban Ayak Sağlığı ‘da sizleri alanında diyabetik ayak konusunda uzmanlaşmış PODOLOGLARIMIZLA ağırlamaktan ve tanışmaktan mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi için: Whatsapp / Randevu Hattı: +90 532 568 91 94 ve Merkezimiz iletişim: +90 312 441 91 99
DİYABETİK AYAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diyabetik ayak sendromu belirtileri ayak tabanında oluşan gece yanmaları, ayak tabanında keçeleşme, ayak tabanında şişme hissi, kese kâğıdı hissi, ayak tabanında karıncalanma, ayak tabanında uyuşma, ayak tabanında bıçak saplanması, bacağa giren kramplar, yürürken ayağı dinlendirme ihtiyacı, ayağı sarkıttığında ağrı yukarı kaldırdığında azalan ağrı gibi belirtiler diyabet hastalarında diyabetik ayak belirtileri olabilir.
Bu tarz ayak problemleri olanlar önce hekimine başvurmalıdır.
DİYABET HASTALARINDA AYAKTA ANJİYOPATİ NEDİR?
Diyabet bulaşıcı olmayan salgın hastalık olarak tanımlanmaktadır. Diyabet prevelansının sıklığı bize diyabetin bir dünya çapında problem haline geldiğini ve yarattığı sorunlar nedeniyle diyabetin dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir.
Bu sağlık sorunu Ayakta da bazı problemlere neden olmaktadır. Bunların en önemlilerinden bozulmuş şeker seviyesinin damar sisteminde yarattığı hasarlardır.
Özellikle vücuda uzak olan ayaklarda ince damar yapısındaki daralmalar veya tıkanmalar ayağa azalmış kan gelmesine neden olmaktadır.
Bu seviyede olan diyabet hastalarında ayağında oluşan çatlaklar yırtıklar ya da batan bir cisim için dokunun iyileşmek için ihtiyaç duyduğu kandaki onarıcı hücreler ve oksijen hasarlı bölgeye yeterli gelmediği için ayakta oluşan küçük yaralar iyileşmeye bilir ya da hiç istemediğimiz sonuçlarla ayakta açılan yaralar daha büyüyebilir.
DİYABET HASTALARINDA AYAKTA NÖROPATİ NEDİR?
Diyabet adeta salgın bir hastalık gibi yayılmaktadır. Ancak diyabetin bu kadar hızlı yayılması bulaşıcı olduğunu göstermez. Yapılan bilimsel çalışmalar, Diyabet hastalığının sıklığı ve yaygınlığı diyabet hastalığının dünya çapında problem haline geldiğini ve yarattığı sorunlar nedeniyle diyabetin dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir.
Bu sağlık sorunun oluşturduğu hasarlarından biride sinir sistemine verdiği hasardır.
Bozulmuş şeker seviyesinde vücutta serbest gezen glikoz (şeker)sinir liflerine yapışarak sinirlerin iletilerine zarar verir. Bu hasara nöropati denir.
Nöropati bireyler ayağına batan bir cismi hiç hissetmeyebilir ya da azalmış duyu nedeni ile çok derinleştiğinde gecikmiş acı hissedebilir. Sıcaklık hissi azalıp ayağını sıcak su torbası ile yakabilir.
DİYABET HASTALARINDA SIK KARŞILAŞILAN AYAK PROBLEMLERİ NELERDİR?
Diyabetli kişide en çok ayak tabanında kuruluk, topukta çatlaklarla karşılaşılır. Tırnaklarında mantar görünümü ve tırnaklarda kalınlaşma çok yaygındır özellikle ayak parmaklarında nasırlar, ayak tabanında nasır, ayak cildinde kuruluk ciltte görülen en sık problemlerdir. Ayakta yanma, ayakta uyuşma, ayakta karıncalanma, ayak ve bacakta kramplar, Ayakta his kaybı, ayakta yoğun soğukluk üşüme, ayak eklem yapısında bozulmalar, ayak parmaklarında şekil bozuklukları, pençe parmak problemleri de uzun yıllardır diyabetli kişilerde görülür.
Sizde en doğru uygulamayı, kendinizi güvende hissettiğiniz alanında uzman profesyonellerden almak ister misiniz?
Güvenle gelebileceğiniz Derya Çoban Ayak Sağlığı ‘da sizleri alanında diyabetik ayak konusunda uzmanlaşmış PODOLOGLARIMIZLA ağırlamaktan ve tanışmaktan mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi için: Whatsapp / Randevu Hattı: +90 532 568 91 94 ve Merkezimiz iletişim: +90 312 441 91 99
DİYABET HASTALARI İÇİN DERYA ÇOBAN AYAK SAĞLIĞINDAN AYAK BAKIMLARI İÇİN ÖNERİLER
Ayağın sağlığını korumak için ve uzun süre sorunsuz ve sıhhatli bir biçimde yaşayabilmek için bilhassa diyabet hastalarının ayaklarına doğru uygulama yapmaları önemlidir. Tırnak belirli kurallara uygun olarak kesilmelidir. Tırnaklar bir tırnak makası ile parmak ucunun şekline uygun olarak kesilerek kenarlar hafifçe yuvarlatılmalıdır (tırnak yatağı içerisinde gizli olan tırnak kısmını kesmek tırnağın kıvrılmasına ve batmamasını destekler).
Sivri ve keskin aletler aşırı yaralanma riski barındırdığı için bunun yerine nasırlar da deri törpüleri kullanılması hastaya tavsiye edilmelidir. Ayak törpüsü deri ıslakken uygulanan ve sertleşmiş deri tabakasını ciltten atmaya yardımcı olan malzemedir. Fazla alınan derinin yaralara karşı daha hassas olan diyabetli kişide ciddi sorunlara yol açacağı unutulmamalıdır. Diyabetli Hasta ciltte tahrişe neden olacak, reçetesiz satılan salisilik asit veya yüksek üre içeren vb. ürünler içeren ilaç ve türevlerini de kullanmamalıdır.
DİYABET HASTALARINDA AYAKKABI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR NELERDİR?
Ayakkabı seçiminde ayakkabının eni, uzunluğu ve burun yüksekliğinin hastanın ayağına uygun olması gerekliliği unutulmamalıdır. Ayakkabının hastaya uygun olup olmadığı sadece ayakkabı ayaktayken anlaşılır. Ayakkabının eni metatars (ayak tarak kemiği) genişliği ile uyumlu olmalıdır. Ayakkabının en uç kısmı ile başparmağın ucu yüksekliği arasında yaklaşık bir, bir buçuk santim mesafe(boşluk) olması gerekmektedir. Ayrıca ayakkabı boyu ayaktaki en uzun parmağa göre alınması unutulmamalıdır. Böylece ayak parmaklarının ayakkabı içerisinde yuvarlanması sağlanabilir. Her zaman belli bir ayakkabı numarası için ısrar etmek de çok yanlıştır çünkü her ayakkabı üreticisinin normu farklıdır. Dış malzemesi hakiki deriden olan ayakkabılar tercih edilmelidir.
AYAKKABININ NE ZAMAN ALINMASI UYGUNDUR?
Ayakkabı özellikle öğleden sonra ayağın en şişmiş olabileceği zamanda alınmalıdır. Yeni ayakkabının çoğu zaman ayağı vurabilme ihtimali unutulmamalı ve ayak cildinde su toplaması oluşturabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Diğer Dikkat Edilecek Hususlar Yalınayak yürümek yüksek yaralanma riski sebebiyle mümkün olduğu kadar engellenmelidir.
DİYABETLİ HASTALARDA ÇORAP SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?
Naylon veya sentetik çoraplar ayağın nemini hapseder ve ayağın nemli kalmasına neden olur. Nemli deri ise direncini kaybeder ve bu ayak derisinin yaralanmalara daha açık hale gelmesine neden olur. Bu yüzden uzun süreli sulu uygulamalar örneğin duş banyo vb. ayağın(cildin) ıslandığı durumlarda hemen ayak kurulanmalı ve yaklaşık 10 dakika da ayakta oluşan nem buharlaştırılmalıdır.
Kişi pamuklu veya yün çorap giymeli, çorap lastikleri ayak bileğini çok sıkmamalı lastik sıkıyor ise çorabın lastik yerleri makas yardımıyla dikey kesilerek sıkışıklık engellenmelidir. Çorap parmak ucundan topuğa geçirilirken giyilmeli, parmak uçları toplanmamalı (bu çekiç parmağın ayakkabı iç yüzeyine sürtünmesini artırıcı bir faktördür) çorap parmak ucundan gevşek bırakılmalıdır.
DİYABET HASTALARINDA EVDE AYAK BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Düzenli biçimde hastanın ayak bakımları yapılmalı ve hastanın bası yerleri kontrol edilmelidir. Parmak aralarında ulaşabilecek çatlaklar da mutlaka takip edilmelidir. Genel bakım için nemlendirici kremler çok uygundur. Nemlendirici kremlerde yüksek yağ oranı olduğu kadar su oranına da dikkat edilmelidir. Nöropatili ayaklar için bu çok önemlidir çünkü böylece cildin mikrobiyolojik dengesi korunabilir. Özellikle terlemesi azalmış nöropati gelişmiş ayaklarda cilt gözeneğinin tıkanmaması açısından vazelin kullanımı önerilmemektedir. Uygulama yaparken krem ince bir doku halinde sürülmelidir. Ayaklarda oluşan sertlikler için asitli ürünler kullanılmamalıdır.
Ayak problemleriniz için en doğru bilgiyi, doğru uygulamayı, kendinizi güvende hissettiğiniz alanında uzman profesyonellerden almak ister misiniz?
Güvenle gelebileceğiniz Derya Çoban Ayak Sağlığı ‘da sizleri alanında diyabetik ayak konusunda uzmanlaşmış PODOLOGLARIMIZLA ağırlamaktan ve tanışmaktan mutluluk duyarız.
Detaylı bilgi için: Whatsapp / Randevu Hattı: +90 532 568 91 94 ve Merkezimiz iletişim: +90 312 441 91 99